وب سایت رسمی گروه بین المللی 10Points

آموزش علم پتروشیمی

من صمد كارگر با تجربه ٢٥ ساله در شيمی و پتروشيمی به شما ياد ميدهم چگونه با استفاده از اين صنعت پول ساز، ثروتمند و روياهاتون رو بسازين.​

دغدغه‌های بودجه‌ پتروشیمی ها

دغدغه‌های بودجه‌ پتروشیمی ها

مشکلات بودجه پتروشیمی

نگرانی در مورد بودجه ۱۴۰۱ فعالان بازار سرمایه و به ویژه سهامداران صنعت پتروشیمی را تحت‌تاثیر قرار داده است. مصطفی محبی‌مجد کارشناس بازار سرمایه در این خصوص بیان کرد: از سال ۹۲ نرخ خوراک پتروشیمی‌ها از سه سنت به ۱۵ سنت رسید. و این شرکت‌ها در سال ۹۹ بابت بهای تمام‌شده هر مترمکعب گاز ۶ الی ۹ سنت پرداخت می‌کردند. بودجه پتروشیمی دغدغه بسیاری در این زمینه است. وی افزود: برای مثال صورت‌های مالی شرکت پتروشیمی پردیس نشان می‌دهد این شرکت در سه ماهه اول ۱۴۰۰ بابت هر مترمکعب گاز حدود ۲۳۰۰ تومان پرداخت کرده است. محبی‌مجد با اشاره به اینکه این شرکت سالانه حدود یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون مترمکعب گاز مصرف می‌کند. افزود: طبق آنچه در لایحه بودجه ۱۴۰۱ صحبت آن است نرخ خوراک گازی این شرکت قرار است به حدود ۳۵ سنت یعنی شش الی هفت هزار تومان برسد که این عدد تاثیر پراهمیتی بر کاهش حاشیه سود شرکت‌های پتروشیمی دارند.

برای مثال شرکت پتروشیمی پردیس با اوره ۴۴۵ دلاری در آذرماه امسال گاز ۳۲ سنتی مصرف کرده است. و حاشیه سود این شرکت در همین مدت به شدت کاهش پیدا کرده. یا شرکت پتروشیمی زاگرس که جزو تولیدکنندگان متانول محسوب می‌شود. و سایر متانولی‌ها، به شدت تحت‌تاثیر افزایش نرخ خوراک گازی قرار گرفتند. این کارشناس بازار سرمایه اظهار کرد: اگر قرار باشد نرخ گاز همین‌طور بالا باشد، احتمالا بعضی از شرکت‌های پتروشیمی زیان‌ده خواهند شد.

خوراک پتروشیمی‌ها

به گفته محبی‌مجد،‌ پتروشیمی‌های فعال در کشور از منظر خوراک،‌ به دو گروه تقسیم می‌شوند. پتروشیمی‌هایی که خوراک گازی مصرف می‌کنند. و پتروشیمی‌هایی که خوراک آنها مایع است. او در این باره افزود: از جمله پتروشیمی‌هایی که خوراک مایع مصرف می‌کنند می‌توان به پتروشیمی شازند اراک اشاره کرد. که نفتا و خوراک نفت مصرف می‌کند. و انواع گرید‌های پلی‌اتیلن را تولید می‌کند. این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: شرکت پتروشیمی امیرکبیر نیز از جمله پتروشیمی‌هایی بوده که ترکیبی از مایع و گاز مصرف می‌کند. وی افزود: شرکت‌هایی که مصرف خوراک گازی دارند نیز شرکت‌هایی هستند که عموما گاز اتان را از پتروشیمی ماهشهر یا پارس‌جنوبی دریافت کرده. و آن را به انواع مختلفی از محصولات از جمله آمونیاک تبدیل می‌کنند.

محبی‌مجد افزود: آمونیاک نیز به اوره تبدیل شده و در نهایت می‌تواند به کریستال ملامین تبدیل شود. این کارشناس بازار سرمایه عنوان کرد: گروه دوم پتروشیمی‌هایی که خوراک گازی دارند متانولی‌ها هستند. پتروشیمی‌های زاگرس فناوران و خارک از جمله متانولی‌ها هستند. وی افزود: البته پتروشیمی شیراز نیز اگرچه جزو گروه اوره‌ساز‌ها محسوب می‌شود، اما مقدار اندکی متانول تولید می‌کند.

فشار بر پتروشیمی‌ها

فعال بازار سرمایه تصریح کرد: در چنین شرایطی خبر رسیده که مصوبات مالیاتی کمیسیون تلفیق مالیات بر محصولات برخی پتروشیمی و پالایشی از جمله اوره متانول و برخی از الفین‌ها، مشمول مالیات صادرات قرار می‌گیرند! اگر قرار باشد با افزایش نرخ خوراک گازی حاشیه سود شرکت‌های پتروشیمی به شدت افت کند. و از آن طرف هم ۲۵ درصد سود صادرات به عنوان مالیات پرداخت گردد. عملا پتروشیمی‌ها از تولید و عملیات خود سودی نخواهند کرد. و سرمایه‌گذاری در صنعت پتروشیمی هیچ جذابیتی نخواهد داشت. وی در گفت‌و‌گو با بورس‌نیوز اظهار کرد: در کنار این شرایط منفی این را هم در نظر داشته باشیم که نرخ فروش صادراتی پتروشیمی‌ها نسبت به قیمت‌های جهانی خیلی پایین‌تر است.

محبی‌مجد مجلس ضمن تاکید بر تبعات سختگیری زیاد و مانع‌تراشی بر سر سودآوری صنعت پتروشیمی برای کاهش جذابیت سرمایه‌گذاری در این حوزه اظهار کرد: اگرچه شرکت‌های پتروشیمی اوره‌ساز در سالیان گذشته خوراک ارزان قیمت دریافت کرده‌اند. اما در مقابل محصول خود را هم ارزان‌تر از قیمت واقعی به فروش رسانده‌اند.

کاهش حاشیه سود شرکت‌ها، معضل بودجه پتروشیمی

وی با اشاره به اینکه برخی پترویی‌ها فقط داخلی‌فروشی دارند. اذعان کرد: پتروشیمی‌های شیراز، کرمانشاه و خراسان، بخش عمده محصول خود را در بازار داخل به فروش رسانده و خریدار این محصول جهاد کشاورزی است که اوره یارانه‌ای به کشاورزان می‌دهد. این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: یعنی این‌طور نبوده که به این شرکت‌ها رانت داده باشیم. چراکه در ازای تخصیص خوراک ارزان‌قیمت به این شرکت‌ها، محصول آنها را هم با قیمت ارزان خریداری کرده‌ایم! به سبب تحریم‌ها و… محصول صادراتی این شرکت‌ها نیز با قیمتی ارزان‌تر از قیمت بازار‌های جهانی صادر شده است. این فعال بازار سرمایه خاطرنشان کرد: با افزایش نرخ خوراک گازی و وضع مالیات بر صادرات محصولات پتروشیمی، حاشیه سود این شرکت‌ها کاهش خواهد یافت. و در بلندمدت باعث عدم جذابیت سرمایه‌گذاری در حوزه پتروشیمی خواهد شد.

برای خبرهای بیشتر اینجا را کلیک کنید.

منبع: جهان صنعت

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.