تغییرات آب و هوایی و تولید غذا
در صورت ادامه گرم شدن کره زمین با سرعت فعلی، مناطق تولیدکننده مواد غذایی شاهد تغییرات شدید بارندگی و دما خواهند بود. تحقیقات جدید نشان میدهد در صورت ادامه انتشار گازهای گلخانهای با سرعت فعلی، یک سوم تولید جهانی مواد غذایی در خطر خواهد بود.
در بسیاری از مهمترین مناطق تولیدکننده غذا در جهان، دما افزایش مییابد و در صورت افزایش دما حدود ۳/۷ درجه سانتیگراد، الگوی بارندگی به شدت تغییر میکند، در صورت بالا ماندن میزان انتشار، احتمال وقوع این پیشبینی نیز افزایش مییابد.
کاهش مناطق امن تولید غذا
محققان دانشگاه آلتو در فنلاند محاسبه کردهاند که حدود ۹۵ درصد از تولید محصول فعلی در مناطقی صورت میگیرد که آنها را “فضای آب و هوایی امن” یا شرایطی که دما، بارندگی و خشکی در محدودههای خاصی قرار میگیرند، تعریف کنند.
طبق مقالهای که روز جمعه در مجله One Earth منتشر شد، اگر درجه حرارت تا ۳/۷ درجه سانتیگراد یا در حوالی قرن گذشته افزایش یابد، منطقه امن به شدت کاهش مییابد. که این امر بیشتر بر جنوب و جنوب شرقی آسیا و منطقه سودانو-ساحلی آفریقا تأثیر میگذارد.
با این حال، اگر گازهای گلخانهای کاهش یابد و دنیا اهداف توافق پاریس را، در محدود کردن دما به ۱/۵ درجه سانتیگراد یا ۲ درجه سانتیگراد بالاتر از سطح قبل از صنعتی برآورده کنند. در این صورت تنها حدود ۰/۵ – ۰/۸ تولید جهانی مواد غذایی در معرض خطر قرار میگیرد.
ماتی كومو، دانشیار غذا و آب جهانی در دانشگاه آلتو و نویسنده اصلی مقاله، گفت: “یك سوم تولید جهانی مواد غذایی در معرض خطر قرار خواهد گرفت. ما باید نگران باشیم، زیرا فضای امن آب و هوایی کاملاً محدود است. اما اقداماتی وجود دارد که میتوانیم در کاهش انتشار گازهای گلخانهای انجام دهیم. و ما باید مردم و جوامع را در مناطق خطرآفرین توانمند کنیم تا از تأثیرات آنها بکاهیم و انعطافپذیری و ظرفیت سازگاری آنها را افزایش دهیم. “
کومو گفت: اگرچه افزایش دما میتواند تولید مواد غذایی را در برخی از مناطق که در حال حاضر بهرهوری کمتری دارند، افزایش دهد، مانند مناطق اسکاندیناوی ، اما این به اندازه کافی برای جبران از دست دادن مناطق مهم تولید مواد غذایی در جنوب نخواهد بود.
وی گفت: “برندگان و بازندگان نیز وجود خواهند داشت، اما باختها بیشتر از پیروزیها خواهند بود و فضای کافی برای جابجایی تولید غذا وجود ندارد – ما در حال حاضر در حد مجاز هستیم.”
وی گفت: دامداری و همچنین خطرات تولید محصول تحت تأثیر قرار خواهد گرفت و بسیاری از مناطق احتمالاً با کمبود آب روبرو خواهند شد.
بررسی تغییرات آب و هوایی روی محصولات غذایی
محققان اثرات تغییرات آب و هوایی را بر روی ۲۷ مورد از مهمترین محصولات غذایی و هفت نوع دام بررسی کردند. تحقیقات نشان میدهد که در پایان این قرن، در یک سناریوی با میزان آلایندگی بالا، میتواند به اندازه ۱/۵ میلیون مایلمربع (۴ متر مربع) بیابان جدید در سراسر جهان باشد.
زیر ۱/۵ درجه سانتیگراد تا ۲ درجه سانتیگراد ، جنگلهای اصلی شمال امریکا، روسیه و اروپا از ۷ میلیون مایلمربع فعلی خود به حدود ۶ میلیون مایلمربع در سال ۲۱۰۰ کاهش مییابند. محققان پیشبینی کردند در یک سناریوی انتشار زیاد، فقط ۳ میلیون مایل مربع باقی میماند.
این مقاله دلیلی بر تحقیقات قبلی اضافه کرده است که نشان میدهند گرمایش جهانی در حال حاضر بر روی بهرهوری کشاورزی تأثیر دارد.