چالش عمده توسعه استارتاپها
فعالان حوزه کسبوکارهای استارتاپی معتقدند، در ایران بیشتر از ۳ میلیون صنف در حال فعالیت هستند به گفته آنان این میزان ۷ برابر استاندارد جهانی میباشد نتیجه این است که این حجم از فعالیت صنوف، باعث ایجاد تورم میشود. تحت چنین شرایطی استارتاپها قادر هستند تا ضمن حضور در این حوزه از تورم جلوگیری کنند. اما از دیگر سو از چالشهای اصلی توسعه استارتاپها شرکتهای خصولتی هستند.
طبق گزارش ایسنا، در حاشیه نمایشگاه اینوتکس ۲۰۲۱ که در پارک فناوری پردیس در حال برگزاری است، فعالان حوزه اقتصاد دانشبنیان و در استیج سرمایهگذاری این نمایشگاه، دیدگاههای خود در حوزه سرمایهگذاری بیان کردند.
استیج اینوتکس ۲۰۲۱ از ساعت ۱۰ تا ۱۸ هر روز از برگزاری نمایشگاه، پذیرای افراد تاثیرگذار و شناختهشده در سطح بینالمللی است.
استهلاک سرمایهگذاری در کشور
یک فعال اقتصادی در این استیج، پدرام سلطانی، ضمن طرح این موضوع که میزان سرمایهگذاری در کشور در سال ۹۸، از میزان استهلاک سرمایههای انباشته در سالهای گذشته کمتر شده و این بیسابقه است، بیان کرد: میزان سرمایهگذاری در کشور در مقایسه با کل تولید ناخالص داخلی طی دهه ۸۰ ، ۳۰ درصد بوده که این مقدار، به ۱۸ درصد در سال ۹۸ و نهایتا به زیر ۱۵ درصد در سال ۹۹ افت کرده است. این امر نشانگر این است که وزن سرمایهگذاری در تولید ناخالص داخلی کشور، طی یک دهه گذشته به نصف مقدار خود افت کرده است.
عضو سابق اتاق بازرگانی تهران افزود: بعد از خصوصیسازی جریان سرمایهگذاری در ایران دچار انحراف شده است به نحوی که منجر به تولد یک بخش غیرخصوصی و غیردولتی در اقتصاد کشور شده که سود فعالیت اقتصادی آنها به کشور نمیرسد. شرکتهایی که صاحبان آنان نهادهای نظامی و عمومی و آستانها هستند در این زمره هستند که مالیاتی درحد و اندازه فعالیت اقتصادی خود، نمیپردازند و شاهد سرمایهگذاری سود فعالیت اقتصادی آنان در کشور نیستیم.
وی به تصرف قسمت عظیمی از بنگاههای اقتصادی کشور طی سالهای ۸۵ الی ۹۵، بوسیله نهادهای عمومی و رشد اقتدار اقتصادی اینان بهعلاوه اقتصاد سیاسی اشاره کرد و ادامه داد: حساسیت نهادهای عمومی بر استارتاپهای کلان از سال ۹۵، بالا رفته است و برای به انحصار درآوردن این بخش هم در تلاشند. استارتاپهای کلان کشور بدلیل منبع ذخیره و تولید بیگدیتا توجه این نهادها را به خود جلب کردهاند.
این فعال اقتصادی ضمن تاکید بر این که یکی از چالشهای اصلی آینده کسبوکارهای نوپا در ایران موضوع مداخله چنین نهادهایی در حوزه استارتاپها است، افزود: درخواستم از فعالان این حوزه این است که بهمنظور جذب سرمایه، پیوند کسبوکار خود را با بخش خصوصی واقعی برقرار کنند.
اصلیترین رقیب بخش خصوصی، دولت
رییس اتاق مشترک ایران و سوئیس شریف نظام مافی، در این استیج ضمن تاکید بر این موضوع که سرمایهگذاری بخش خصوصی به علت رقابت دولت با این بخش محدود شده علاوهبراین بهمنظور سرمایهگذاری خارجی طولانی شرایط در کشور مساعد نیست، ادامه داد: در کشورهایی مانند کره جنوبی و ترکیه، سرمایهگذاری دولتها در زیرساختها منجر به رشد بخش خصوصی و شکوفایی اقتصاد شده است. ولی در کشور ما، دولت بعد از رسیدن به درآمدهای نفتی و شروع سرمایهگذاری در زیرساختها، به رقیب اصلی آن در همه حوزههای اقتصادی تبدیل شده است.
او ضمن پرسشی درمورد امکان سرمایهگذاری خارجی در کشور ادامه داد: شرکتهایی که قبلتر در ایران سرمایهگذاری کردند، قادر به خارج کردن سود خود از ایران نیستند. علاوهبراین گشایش السی برای چنین شرکتهایی در کشور امکانپذیر نیست.