موانع تولید
اولین چالش صنعتگران
شناسایی اصلیترین موانع تولید در ایران طی یک نظرسنجی. وزارت صنعت، معدن و تجارت، یک نظرسنجی نسبتا گسترده برگزار کرده که نشانگر این است که برداشت موانع از راه تولید مختصات خاصی دارد.
این موانع در نتیجهگیری پاسخ ۹۵۵ صنعتگر به پنج پرسش گوناگون بدست آمده است. بر همین اساس از دیدگاه صنعتگران بیثباتی در اقتصاد کلان، بزرگترین علتی است که قادر است باعث بروز مانعی بهجهت رشد و رونق مداوم تولید باشد.
همزمان آنچه فعالان صنعتی را امیدوار به سرمایهگذاری در بخش صنعت میکند، آسانی ورود به حوزهی اقتصاد است. درخواست صنعتگران بهجهت مانعزدایی از تولید و پشتیبانی از این حوزه، گام برداشتن وزارت صمت و نهادهای متولی تولید در سال ۱۴۰۰ به سمت مقرراتزدایی است.
طی یک نظرسنجی آنلاین، صنعتگران رای به اخلال سه نهاد و پنج عامل در پروسه تولید دادند و طبق آرای آنها مشخص شد اولویت ۱۴۰۰ «مقرراتزدایی از بخش تولید» است.
وزارت صمت طبق نتایج رایگیری از ۹۵۵ فعال اقتصادی نشان داد که عواملی مانند: تورم بالا»، «عدم ثبات اقتصاد کلان»، « «نبود نقدینگی مناسب»، «جذاب بودن بازارهای غیرمولد» و «تحریمهای خارجی» مهمترین عواملی است که جاذبه تولید را کم کرده است.
مسائل بیمه, مالیات, تامین مالی
همزمان اعلام شد سه موضوع «مسائل بیمه»، «مالیات» و «تامین مالی» از سوی فعالان صنعتی بهعنوان مهمترین چالشهای روبهروی فعالان اقتصادی است. در این نظرسنجی، این سه مساله که مدیریت آنها با سه نهاد «سازمان تامین اجتماعی»، «سازمان امور مالیاتی» و «شبکه بانکی» است، ده برابر دیگر مسائل و نهادها مورد تاکید قرار گرفته است.
نتایج این نظرسنجی نشان دهندهی این امر است که بیشترین تقاضای صنعتگران از سیاستگذار صنعتی را در دو حوزه «زیرساختهای شهرک صنعتی» و «صدور مجوز تولید» گزارش دادهاند.
در مرحله بعدی نیز معضلات سختی واردات و تجارت بهعنوان یک فاکتور اثرگذار بر تولید از طرف صنعتگران گزارش شده است. در حقیقت تولید در ایران علیرغم طیف وسیعی از مشکلات، کماکان از سه معضل زیرساختهای عمرانی تولید، اعطای مجوز و تنگنای واردات آسیبپذیر است.
در این نظرسنجی، در بخش دیگری توصیه تولیدکنندگان به سیاستگذار صنعتی در ۱۴۰۰ این است که از میان ۶ چالش پیشرو، «اعطای مشوق جهت سرمایهگذاری» و «مقرراتزدایی از بخش تولید» را به جد در راستای رونقبخشیدن به تولید در دستور کار خود قرار دهند. همزمان درخواست صنعتگران از سیاستگذار این بوده است که به جای اجرای سیاستهایی مانند تاکید بر مصرف تولید ملی، بروی «واگذار کردن اداره امور به تشکلها» متمرکز شوند.
نظرسنجی وزارت صمت بازدیدکنندهای بالغبر ۲۵۰۰ نفر و شرکتکنندگانی نزدیک به ۱۰۰۰ نفر داشته است، ارایهدهندهی داستانی شفاف از ملزومات تولید در سال ۱۴۰۰ و موانع روبروی این حوزه است.
نظرسنجی از فعالان تولید و جزئیات آن
در نظرسنجی وزارت صمت در ۵ حوزه به پرسشگری از وضعیت تولید از دیدگاه صنعتگران پرداخته شده است. انگیزه سیاستگذار در طراحی این پرسشنامه مشخص نیست. ولی احتمالا این وزارتخانه درصدد است با توجه به طرح شعار جدید امسال از طرف رهبری، موانع تولید و امکان پشتیبانی از این حوزه را از بین پرسش از فعالان این حوزه درک کرده و در این جهت گامهایی را بردارند. ۵ پرسش به همین جهت و در راستای مانعزدایی از تولید و پشتیبانی از صنعتگران، طرح شده و ۹۵۵ نفر به آن پاسخ دادهاند.
پاسخ اولین پرسش با این محوریت که «مهمترین موانع تولید چیست؟» بسیار جالب بوده است. در حقیقت بیثباتی اقتصاد کلان با۶۳۰ رای از نگاه صنعتگران مهمترین موانع تولید را شامل میشود و در رتبه بعدی نرخ تورم بالا با۴۰۰ رای قرار گرفته است. همزمان برای۳۶۰ نفر از پاسخدهندگان کمبود نقدینگی اصلیترین چالش و مانع تولید بوده است. ضمن اینکه از دیدگاه ۳۳۰ شرکتکننده تحریمهای خارجی اهمیت بالایی داشته است. در نهایت اینکه فقط ۲۴۹نفر جذاب بودن بازارهای غیرمولد را بهعنوان عاملی اثرگذار در منع از بهبود تولید مورد تاکید واقع شده است. یک مانع دیگر در مسیر تولید تغییر مقررات ارزی با ۱۴۷ رای، قلمداد شده است.