چین در تلاش برای مهار تورم
دادههای جدید نشان میدهد، هزینهها در کارخانههای چینی روند افزایشی دارند. این رشد قیمت به راحتی میتواند در اقتصاد جهان رخنه کند. شانگهای- قیمتها در ایالات متحده و سراسر جهان در حال جهش است. این هشدارهای فزایندهای را نسبت به اینکه موج تورم میتواند اقتصاد جهانی را تهدید کند، ادامه میدهد.
چین منتظر مطمئن شدن نیست
پکن در حال تکاپو برای محافظت از کارخانهها و مشاغل خود در برابر افزایش هزینههاست. سازندگان فولاد و تولیدکنندگان زغالسنگ را از افزایش قیمت منصرف کرده است. این کشور قول داده است که در مورد افزایش قیمت و احتکار آن تحقیق کند. و این اجازه را داده است که ارز آن تا حدی که در طول سالها بیسابقه بوده افزایش یابد. تا به این کشور ابزار ارزشمندتر و قدرتمندتری برای خرید غلات، گوشت، نفت، مواد معدنی و سایر ملزومات را دهد. افزایش قیمت در چین، بزرگترین تولیدکننده و صادر کننده جهان، در سراسر جهان احساس میشود. آژانس آماری چین صبح چهارشنبه آمار جدیدی از قیمت ها اعلام کرد. در این گزارش آمده قیمت های اعمال شده توسط کارخانهها، کشاورزان و سایر تولیدکنندگان در ماه مه نسبت به سال قبل ۹ درصد افزایش یافته است. این بیشترین افزایش از سپتامبر ۲۰۰۸ بوده است.
شرکتهای آمریکایی تحت تاثیر افزایش قیمتها
آنابل نیویورک، وارد کننده و توزیع کننده مستقر در منهتن است که پارکهای آبی و وسایل گران قیمت را به فروشگاههای بزرگ و سایر خردهفروشان می فروشد. در بهار امسال قیمت ها را ۱۰ درصد افزایش داده است.
بنت مدل ، مدیر اجرایی شرکت گفت: اما هزینههای این شرکت برای کالاهای تجاری از چین ۲۰ درصد است.
مواد شیمیایی برای ساخت پوستههای پارچهای مصنوعی پارکها با افزایش قیمت جهانی نفت گران شدهاند. پرهای پایین، که چین تولید کننده غالب آن در جهان است، گران شدهاند. و هزینههای حمل و نقل اقیانوس آرام برای برخی از محمولهها سه برابر شده است. زیرا شرکتهای حمل و نقل هوایی و خطوط حمل و نقل با افزایش تقاضای شدیدی روبرو هستند. فقط ترس از دست دادن مشتری باعث شده آقای مدل تمام این هزینههای بالاتر را به فروشگاههای آمریکایی منتقل نکند. او در عوض حاشیه سود کمتری را پذیرفته است. کاملاً قطعی نیست که روند فعلی تورم جهانی دوام بیاورد. اقتصاددانان بر این باورند که این افزایش مربوط به گلوگاههای تأمین ناشی از تعطیلی کارخانهها و اقدامات دیگری است که طی شیوع کرونا ایجاد شده بود.
رشد قیمت در چین
اما چین دلایل روشنی برای ترس از تورم دارد. رشد سرسام آور اقتصادی آن طی دهههای اخیر به طور دورهای با افزایش قیمتهایی همراه بوده است. این افزایشها گاها خشم را در سراسر کشور برانگیخته است. افزایش قیمتها به تظاهرات در میدان تیانآنمن در پکن در سال ۱۹۸۹ منجر شد. مقامات مدتهاست که از کنترل قیمتها و یارانههای غیررسمی برای جلوگیری از احساس افزایش هزینهها در سوپرمارکتهای چین و سفره خانوار استفاده میکنند.
برای برخی از کالاها، قیمت ها واقعاً در حال افزایش است. تولیدکنندگان کاغذ در بهار امسال چهار برابر قیمت عمده محصولات مانند دستمال و دستمال توالت را افزایش دادهاند. دانههای سویا برای توفو گرانتر میشوند.
فشار روی تولیدکنندگان چینی
اما در حال حاضر، تولیدکنندگان چینی به جای مصرفکنندگان، افزایش قیمت را احساس میکنند. سنگ آهن Costlier از استرالیا و ذرت از ایالات متحده بیشترین افزایش را به خود اختصاص دادهاند.
کابینه چین یک هفته پیش یارانه را برای مشاغل کوچک اعلام کرد. تا به آنها کمک کند تا هزینه.های هنگفتی را برای کالاها بپردازند. محدودیتهای جدیدی برای معامله کالاها برای تحویل در آینده اعمال شده است. برای نگهداری بیشتر فلز در داخل چین، مالیات صادرات برای برخی از انواع فولاد افزایش یافته است. نخست وزیر لی كقیانگ در جلسه هیئت دولت در ۱۹ مه ، به مقامات دستور داد “طبق قواعد و مقررات، انحصار و احتکار را قاطعانه كنار بگذارند و نظارت بر بازار را تقویت كنند.”
نتیجه اقدامات و کنترل قیمت دولت چین
اقدامات دولت ممکن است افزایش قیمت عمده فروشی را کند و متوقف کند. شرکتهایی که درگیر افزایش هزینههای مواد اولیه هستند سرانجام راههایی برای افزایش قیمت پیدا میکنند. یا فقط تولید را متوقف میکنند. تولیدکنندگان محصولات سلولزی بین هزینههای زیاد کاغذ خام و فشارهای مختلف برای عدم افزایش قیمت کاغذ گرفتار شدهاند. آنها برخی از کارخانههای خود را برای تعمیر و نگهداری در بهار امسال تعطیل کردهاند.
مصرف کنندگان چینی چه میگویند
به نظر میرسد که تاکنون فشار افزایش قیمت در مصرفکنندگان چینی کم باشد. شاخص قیمت مصرفکننده چین در ماه مه تنها ۱/۳ درصد بالاتر از یک سال قبل بود.
بعد از ظهر اخیر فروشندگان در یک بازار سرپوشیده در شانگهای گفتند که هنوز هیچ نشانهای از افزایش قیمت مواد غذایی مشاهده نمیکنند. به عنوان مثال، قیمت تخم مرغ و گوشت گاو کمی تغییر کرده است.
یانگ یوشیا که از سال ۱۹۹۸ تخم مرغ، کبوتر و سایر پرندگان را در یک دکه غرفه میفروشد. وی گفت: “هزینه زندگی تغییر زیادی نکرده است، قیمت سبزیجات سبز همیشه” تقریباً یکسان است.
اما بازرگانان غذاهایی که کالای اصلی نیستند از قبل با سختی مراقب افزایش قیمت توسط تامینکنندگان خود بودند.
گائو هونگ، فروشنده مارماهیها و میگوهای آب شیرین در فروشگاه آن طرف خیابان بازار است. وی گفت: “البته من نگران افزایش قیمت هستم – اگر قیمتها افزایش یابد، مشتری کمتری خواهم داشت.”
مصرف کنندگان چین نیز توسط مازاد کارخانههای کشور که لوازم ضروری مانند لباس و لوازم خانگی تولید میکنند، محافظت میشوند. ظرفیت مضاعف این اطمینان را میدهد که خریداران رقبای زیادی برای انتخاب از بین آنها دارند. این امر باعث میشود تولیدکنندهها نتوانند افزایش قیمت را به خریداران منتقل کنند. وانگ دان، اقتصاددان ارشد Hang Seng Bank China ، گفت: “در طول زنجیره تامین، هر كسی كه قدرت مذاكره كمتری داشته باشد هزینه بیشتری را متحمل خواهد شد.” در چین، شرکتهایی که در مراحل اولیه زنجیره تامین قرار دارند، نسبت به خردهفروشان و مصرفکنندگان قدرت چانه زنی کمتری دارند. گرچه قیمتهای بالاتر چین میتواند به خارج از کشور گسترش یابد. رهبران این کشور در تلاشند تا مقداری تهدیدات تورم را کنار بگذارند و اجازه دهند ارز چین افزایش قیمت یابد.
کنترل ارز چین
رنمینبی از اواسط سال ۲۰۱۸ در نزدیکی قویترین نقطه خود در برابر دلار آمریکا قرار دارد. در حال حاضر یک دلار در مقایسه با بیش از ۷/۱ در حدود یک سال پیش، حدود ۶/۴ رنمینبی معامله میشود. رنمینبی از ابتدای امسال ۲/۲ درصد در برابر دلار افزایش یافته است.
مدتهاست که ارز چین یک مسئله سیاسی داغ است. قانونگذاران و مقامات آمریکایی طی سالهای گذشته پکن را متهم کردهاند که ناعادلانه ارز را ضعیف نگه داشته است. تا به صادرکنندگان این کشور یک مزیت رقابتی در بازارهای خارجی بدهد.
اما اینبار، مقامات چینی به راحتی عقب نشستهاند. آنها اجازه دادهاند نیروهای جهانی پول را قویتر کنند. ایالات متحده در ماههای اخیر وام زیادی گرفته و هزینههای زیادی را برای مقابله با تأثیرات اقتصادی همهگیری صرف کرده است. دلار شروع به افت در برابر بسیاری از ارزها از جمله رنمینبی و یورو کرده است.
گری لیو، اقتصاددان مستقل در شانگهای گفت: “افزایش ارزش رنمینبی ناشی از عملکرد خوب اقتصاد چین است.”
با این وجود یک ارز قوی، جنبههای منفی هم دارد. به نظر میرسد مقامات چینی برای جلوگیری از افزایش بیشتر وارد عمل میشوند. ارز قویتر باعث جذابیت کالاهای چینی در بازارهای دیگر می.شود. به نظر میرسد که در حال حاضر، دنیا از ادامه خرید کالاهای ساخته شده در چین خوشحال است. با این حال، بانک مردم چین در تاریخ ۲۷ مه به تاجران ارز هشدار داد که فکر نکنند افزایش بیشتر یک شرط یک طرفه است.
در این بین، رنمینبی قویتر میتواند قیمت کالاهای ساخته شده در چین را در ایالات متحده افزایش دهد. نتیجتا بر فشارهای قیمتی در آنجا بیفزاید.
شاخص آماری اداره کار ایالات متحده در مورد میانگین قیمت واردات از چین نشان میدهد که قیمتها از تابستان ۲۰۱۸ تا آغاز همهگیری حدود ۲ درصد کاهش یافته و سپس کاهش یافته است. اکنون این قیمتها از ماه نوامبر ۲ درصد جهش کردهاند. برای خبرهای بیشتر اینجا را کلیک کنید.
منبع: نیویورک تایمز