۹۰ روز به هلسینکی بیایید، طرح فنلاند برای جذب استعدادهای خارجی
فنلاند و جذب استعدادهای خارجی
الی اوتارسون یکی از ثبتنام کنندهگان طرح فنلاند و جذب استعدادهای خارجی است که به سرمای زمستان هلسینکی میرود.
الی اوتارسون در شرایطی که در فنلاند برف سنگینی میبارد و در روزهای پایانی ماه فوریه ، با هواپیما وارد هلسینکی میشود. برای یک زندگی ۹۰ روزه در پایتخت فنلاند تا بداند در صورت اقامت دائم در این شهر، زندگیاش چگونه خواهد بود.
اواخر سال گذشته، ۵۳۳۰ نفر از سراسر جهان برای شرکت در این برنامه ۹۰ روزه که کانون فعالیت بازرگانی هلسینکی ترتیب آن را داده نام نویسی کردند.
هدف این کانون که توسعه سرمایهگذاری و تجارت بینالمللی است، به استقبال ۱۵ نفری که برای شرکت در این برنامه انتخاب شدهاند، در فرودگاه خواهد رفت. آنها ضمن آشنایی با فرهنگ فنلاند، شرایط زندگی و تسهیلات دورکاری در فنلاند، دسترسی به تمام مدارک مورد نیاز برای اقامت سه ماهه و شبکههای بازرگانی محلی خواهند داشت.
هزینه های شرکت کنندگان
علاوه بر این در پروسه تهیه مسکن و در صورت لزوم برای مدرسه یا مهد کودک برای فرزندانِ داوطلبان به آنها کمک خواهد شد. هزینههای بلیت هواپیما و مسکن به عهده شرکتکنندگان است و در صورتیکه این برنامه تجربی به خوبی پیش برود، برای درخواست اقامت دائم به همه شرکتکنندگان کمک خواهد شد.
اوتارسون، که سرمایهگذار بازیهای ویدیویی است علت درخواست خود را افزایش نگران کننده تعداد مبتلایان به ویروس کرونا در لس آنجس مطرح میکند.
خوشبختترین مردم جهان، فنلاندیها
” ما به این برنامه به عنوان فرصتی برای گسترش واقعی شبکهمان در منطقه نگاه می کنیم چرا که نامزد من هم در رشته بازرگانی کار میکند ” . او همچنین ادامه میدهد که این برنامه مانند قطع حلقه اجتماعی معمول شخص و آشنایی با افراد جدید میماند.
ابتکار ۹۰ روزه فنلاند، در هفته های اخیر توجه زیادی را به خود جلب کرده و کمک کرده تا هلسینکی در نقشه نیروی کار جهانی جایی برای خود باز کند.
درشرایطی که فقط ۱۵ داوطلب برنده این سفر را تجربه میکنند، امید هلسینکی این است که از طریق تبلیغاتی که میشود عده بیشتری علاقمند به کار در فنلاند شوند. نتیجتاً معضل کمبود استعدادها حل شده و موجب تقویت بخش فناوری فنلاند شود. در صورت موفقیت این برنامه وسیله ارزشمند تازهای برای رقابت در جذب متخصصین خارجی خواهد بود.
اگر چه فنلاند تاکنون غول مخابراتی نوکیا، سیستم عامل لینوکس و حتی فناوری اساماس که ارسال پیام را میسر میکند را به جهان عرضه کرده، هنوز در حال تلاش برای داشتن نیروی کار کافیست تا بتواند از عهده تقاضاهای فزاینده برآید.
مهندسین کامپیوتر در فنلاند
یوهانا هور، عضو کانون فعالیتهای بازرگانی هلسینکی تاکید میکند: “سیستم آموزشی ما قوی است و عده زیادی برنامهنویس کامپیوتر و مهندس تربیت میکنیم. ولی این عده به علت تقاضای زیاد کافی نیست. به علاوه ما تصور ما این نیست که تمام مردم خردمند و عاقل فقط در فنلاند زندگی میکنند. داشتن استعدادهای متنوع بینالمللی برای فرستادن بهترین ایدههای خودمان را به سراسر جهان به ما کمک خواهد کرد.”
اگر چه ممکن است آب و هوای هلسینکی سرد باشد اما شهر امکانات خوبی در اختیار دارد.
یوهانا، اضافه میکند احساس کردیم که وقت انجام یک کار متفاوت عملی برای جلب استعدادها فرا رسیده، چرا که فنلاند از نظر استعداد جهانی در صدر قرار ندارد. “زمانی که مردم به اینجا میآیند، به ماندن علاقمند میشوند. به همین دلیل لازم دیدیم راه مناسبی برای کشاندن آنها به اینجا پیدا کنیم.”
این شهر در تازهترین شاخص رقابتپذیری استعدادهای جهانی، در رتبه سی و یکم قرار دارد.
از این لحاظ هلسینکی حتی از همسایگان نزدیکش مثل کپنهاگ واستکهلم نیز عقبتر است. مدیر آکادمیک شاخص رقابتپذیری استعدادهای جهانی و استاد دانشکده بازرگانی اینسید INSEAD ، فلیپه مونتیرو میافزاید: به این دلیل هلسینکی در ردههای پایین فهرست قرار گرفته که مرکز تنها معدودی شرکت های چند ملیتی است و در مقایسه شهر کوچکتری با نفوذ جهانی کمتری است و همچنین تعداد توریستهای آن زیاد نیست.
رئیس تقویت استعدادها در بازرگانی فنلاند Finland Business ، یوناس هالا، ادامه میدهد: در حال حاضر صنایع به دنبال متخصصانی در حوزههای : فناوری بهداشت، امنیت سایبری، فناوری فضایی و محاسبات کوآنتوم هستند. به علت کم بودن رقابت در رشتههایی مانند مهندسی نرمافزار، دادهها و تجزیه و تحلیل کسانی که در جستجوی کار در این رشته ها هستند، میتوانند ماهانه تا ۴هزار و ۹۶۰ دلار حقوق دریافت کنند.
“جامعهای که عملکرد خوبی دارد و کارها پیش میرود”
یوهانا هور، ادامه میدهد هم خصوصیات و هم تعداد کاندیداهای برنامه ۹۰ روزه، او را متعجب کرده بود. ۳۰ آمریکای شمالی شامل 30 درصد داوطلبان بود و بقیه از سراسر تمام قارههای دیگر. 70 درصد داوطلبان، یعنی اکثر آنها، کارمندان دورکار بودند. ۱۶ درصد کارآفرین و ۱۲درصد کسانی که میخواستند در خود هلسینکی کار کنند. همچنین ۶۰ سرمایهگذار، شامل خود الی اوتارسون هم جزو داوطلبان بودند.
جوانترین نخستوزیر جهان؛ سانا مارین، فنلاند را زنان اداره میکنند.
اکنون برای بررسی شرح حال متقاضیان انتخاب شده، توسط مدیران محلی مرکز بازرگانی فنلاند یک پایگاه دادهها ایجاد کرده است. به هر صورت، انتخاب تنها ۱۵ نفر هدف نیست بلکه هلسینکی میخواهد تا آنجا که میتواند متخصص خارجی استخدام کند.
هدف اصلی
هدف اصلی این برنامه استخدام متخصصین فناوری ساحل غربی آمریکا، کسانی که از چشم انداز تفرقه آمیز سیاسی و نیز نحوه برخورد مقامات با کرونا بهتنگ آمدهاند. یوناس هالا معتقد است، سیستم رفاه اجتماعی اروپای شمالی مانند برخورداری همگانی از خدمات بهداشتی و مرخصی سخاوتمندانه برای فرزند جدید، عامل تعیین کنندهای در جذب کارگران خارجی است.
وی تاکید میکند: ” طبیعی است که امکان دارد فنلاند جای مطلوبی برای شما نباشد اگر فقط هوای داغ و آفتابی را دوست دارید. ولی اگر میخواهید در جامعهای باشید که واقعا خوب کار میکند و به دنبال هوای چهار فصل هستید در آنصورت فنلاند انتخاب درستی است.”
وی تصریح میکند فنلاند برای حفظ نظام رفاه اجتماعی کنونی به سرمایه گذاری ها و همچنین متخصصین خارجی نیاز دارد.
هریندر یاسوال، متخصص بیوشیمی و کارشناس امور نظارتی است که در سال ۲۰۱۹ از قلب فعالیتهای کامپیوتری آمریکا سیلیکُن وَلی، به هلسینکی مهاجرت کرد.
امکان دورکاری و شانس برقراری توازن بهتر بین شغل با تربیت سه فرزند خردسال در زادگاه پدریشان، او را به فنلاند آورد: “آنها متوجه این مساله هستند که خانواده شخص و داشتن وقت آزاد اهمیت دارد. در آمریکا همیشه استرس داشتم، با عجله به جلسات میرفتم و بعد با عجله خودم را به خانه میرساندم.”
هریندر یاسوال، میگوید از آنجا که یک زن سیاه پوست است، در آمریکای دوره دونالد ترامپ احساس میکرد ، کمتر مورد قبول است.
این مساله و همچنین ترافیک، افزایش آتشسوزیها و ضعف نظام آموزشی باعث شد که به این نتیجه برسد که وقت ترک سیلیکُن ولی، و جستجوی فرصتها در جایی دیگر است.
هریندر نقل مکان به اِپسو، در حومه هلسینکی کار را کار درستی میداند البته چالشهایی هم داشته. عادت کردن به سرمای آنجا مدتی زمان برد. و به عقیدهی او اگر چه فنلاند در لیست شادترین کشورهای دنیا قرار دارد، مدتی طول میکشد تا شخص فرهنگ فنلاند را بشناسد.
او ادامه میدهد برخلاف آمریکاییها، مردم فنلاند اجتماعی یا برونگرا نیستند. به عنوان یک آمریکایی بعضی وقتها حس میکند خیلی پر سر و صداست. فنلاندیها ساکتترند و نسبت به حریم شخصی خود حساس هستند.
برنامه ۹۰ روزه فنلاند
“برنامه ۹۰ روزه فنلاند مثال بارزی است از این که چگونه مراکز کوچکتر میتوانند فکر کنند که قادرند با امثال لندنها، سانفرانسیسکوها یا سنگاپورها در جهان رقابت کنند.” فلیپه مونتیرو، از دانشکده بازرگانی اینسید میگوید.
“به عقیده من حتی تجربه یک چنین چیزی نشانه مثبتی است چون تیزهوشی آنها را نشان میدهد”
اما آیا این فقط یک بازاریابی بزرگ است، یا ادامه خواهد داشت و موفقیتآمیز خواهد بود؟
مونتیرو پاسخ میدهد: “بستگی به این دارد که آیا هدف آنها از این کار فقط یک خودنمایی است یا این که از این تجربه به آنها کمک خواهد کرد تا متوجه شوند که چه نوع افرادی درخواست کار میکنند، به چه حرفههایی علاقمندند و چه کسانی میآیند و میمانند.”
مشخص است که آمدن و ماندن دو مقوله کاملا متفاوتند. سرمایه گذار بازیهای ویدیویی، اوتارسون، به زودی برای رفتن به هلسینکی سوار هواپیما میشود ولی او بلیت یک سره نخریده.
“زندگی و ماندن در خارج از آمریکا مطمئنا احتمالی است که خانواده ما درباره آن بحث کردهاند ولی این یک دستور کار نیست. از نظر من بیشتر آزمایشی است برای ما که ببینیم زندگی در جایی که واقعا کسی را نمیشناسیم چطور خواهد بود.”
این سفر برای اوتارسون فقط یک آزمایش است اما طبق نظر مونتیرو برای هلسینکی هم همینطور است.