انرژی های تجدیدپذیر
یک گزارش جدید تایید میکند که تا سال ۲۰۵۰ انرژی بادی و خورشیدی کاملا جای سوختهای فسیلی در تامین انرژی را میگیرند. آنطور که «ایسنا» گزارش داده اندیشکده کربن تِرَکِر در پیشبینیهای اخیر خود اعلام کرد چنانچه انرژی بادی و خورشیدی با نرخ کنونی به رشد خود ادامه دهند، سوختهای فسیلی را در صنعت برق تا اواسط دهه ۲۰۳۰ کنار خواهند زد.
همچنین در تحقیقات این اندیشکده ادعا شده فناوری موجود امکان تولید ۶۷۰۰ پتاوات ساعت برق از انرژی بادی و خورشیدی را برای جهان ایجاد کرده که بیش از ۱۰۰ برابر بالاتر از مقدار انرژی است که در سطح جهانی در ۲۰۱۹ به مصرف رسید. ولی با درنظر گرفتن پتانسیل عظیم، بهمنظور جذب میزان بالایی از این انرژی، فقط ۷/ ۰ پتاوات ساعت انرژی بادی و خورشیدی در سال ۲۰۱۹ تولید شد.
پیشبینیها از تولید کل انرژی جهان
علیرغم این دانشمندان معتقدند که ادامه یافتن نرخ نزولی هزینههای اولیه، احتمالا باعث رشد تصاعدی تولید انرژی بادی و خورشیدی خواهد شد. با کسب نرخ رشد سالیانه ۱۵ درصد، انرژی بادی و خورشیدی، کل برق جهان را تا اواسط دهه ۲۰۳۰ و کل انرژی جهان را تا سال ۲۰۵۰ فراهم خواهند کرد. همچنین در این گزارش آمده که هزینه انرژی خورشیدی به طور میانگین از ۲۰۱۰ سالانه ۱۸ درصد کم شده است. این درحالیست که بهای انرژی در همین دوره، به طور متوسط سالانه با کاهش ۹ درصدی مواجه بوده است.
آمار رشد انرژیهای تجدید پذیر طی سالهای اخیر
در یک دهه گذشته انرژی خورشیدی به طور میانگین با نرخ سالانه ۳۹ درصد رشد کرده و ظرفیت آن تقریبا هر دو سال با افزایش دو برابری روبرو بوده است. همچنین انرژی بادی رشد ظرفیت سالانه ۱۷ درصد، و کاهش هزینهها از طریق پیشرفت در فناوری تولید پنلهای بهتر و توربینهای بزرگتر داشته است. با تمام این وجود گذار انرژی در آینده نزدیک با یک حس بدبینی همراه است. باور بعضی اقلیمشناسان این است که اعمال محدودیت ۱/۵ درجهای برای افزایش دمای زمین در عمل غیرممکن است. هرچند که وعده بسیاری از شرکتهای جهانی بهمنظور تلاش برای کند کردن روند تغییرات اقلیمی امیدوارکننده است، ولی عملا دیگران تامین مالی سوختهای فسیلی را محقق میکنند.
پتانسیل کشورها در تولید انرژی تجدیدپذیر
محققین این اندیشکده اقدام به شناسایی چهار گروه کشور کلیدی بر اساس ظرفیت بهرهبرداری از انرژی بادی و خورشیدی و تامین تقاضای داخلی کردهاند. در این میان کشورهای کمدرآمد واقع در بخش جنوبی صحرای آفریقا که مصرف انرژی پایینی دارند ظرفیت بالایی برای تولید انرژی تجدیدپذیر دارند که حدالقل هزار برابر از نیاز داخلی آنها بیشتر است. در حوزه زیرساخت انرژی تجدیدپذیر، آفریقا دارای ظرفیت بالایی است و این امکان وجود دارد که این قاره تبدیل به ابرقدرت تجدیدپذیر شود.همچنین شیلی، استرالیا و مراکش جزو کشورهایی هستند که ظرفیت تولید انرژی تجدیدپذیر ۱۰۰ برابر تقاضای داخلی دارند و علاوهبراین دارای زیرساخت و حاکمیت توسعهیافتهای هستند.
ایالاتمتحده، چین و هند دارای ظرفیت تولید برای تامین نیاز داخلی هستند، در همین حال کره جنوبی، ژاپن و بیشتر مناطق اروپا در حوزه بهرهبرداری موثر از منابع تجدیدپذیر دارای ظرفیت کمتری هستند.