ایالات متحده با اصطکاک با چین
جان کری، نماینده بایدن در زمینه تغییرات اقلیمی، چین را تحت فشار قرار میدهد تا برای مقابله با گرم شدن زمین اقدامات بیشتری انجام دهد. اما او با رهبری جسورانه پکن روبرو است که فکر میکند ایالات متحده عقب مانده است.
ایالاتمتحده و چین در حال حاضر در مورد چیزهای زیادی توافق ندارند، اما در مورد تغییرات آب و هوایی هر دو کشور متعهد میشوند که برای مبارزه با گرم شدن کره زمین اقدامات بیشتری انجام دهند. و قرار است برای حل این مشکل در کنار هم کار کنند.
روز پنجشنبه، نماینده رئیس جمهور بایدن، جان کری، در شانگهای با همتای خود ملاقات کرد تا چین را برای کاهش انتشار کربن تحت فشار قرار دهد، در زمانی که رهبر حزب کمونیست جسورتر به طور فزایندهای از خواستههای آمریکا چشم پوشی میکند.
از نظر پکن، ایالاتمتحده هنوز پس از دور شدن از توافقنامه آب و هوایی پاریس، توافق نامه ۲۰۱۵ برای رسیدگی به اثرات فاجعهبار گرم شدن زمین، نیاز به تلاش برای بازیابی در موارد زیادی دارد. در حال حاضر هدف بایدن تبدیل کردن تغییر آب و هوایی به مقامات پکن به عنوان یک اولویت اصلی است.
روزنامه گلوبال تایمز، روزنامه چینی که اغلب بازتاب تفکرات رسمی با لحنهای تند ملی گرایانه است، روز چهارشنبه در مقالهای قبل از دیدار آقای کری نوشت: “ایالاتمتحده نه از نظر اخلاقی و نه از قدرت واقعی برای صدور دستور به چین در زمینه مسائل آب و هوایی از هیچگونه حقی برخوردار نیست.”
تنش بین چین و ایالاتمتحده
یک هدف اصلی از سفر آقای کری به چین و جاهای دیگر، حمایت رهبران جهان از اجلاس مجازی بایدن در هفته آینده است. رئیس جمهور چین هنوز این دعوت را نپذیرفته است، اما وی روز جمعه با امانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه و آنگلا مرکل صدراعظم آلمان در کنفرانسی مشابه شرکت خواهد کرد.
این یک یادآوری جدی بود که چین دیگر ایالات متحده را در اولویتهای بینالمللی خود تا این حد مرکزی نمیبیند.
چالشهای دیگری نیز وجود دارد که میتواند حتی هماهنگی اساسی بین دو کشور را از بین ببرد، این روند در دوران ریاستجمهوری ترامپ و با وخیم شدن روابط آغاز شد و هماکنون هیچ نشانهای از بهبود دیده نمیشود.
رقابت شدید بر سر فناوری می تواند به سیاستهای آب و هوایی برسد، جایی که نوآوری در انرژی، باتریها، وسایل نقلیه و کاهش تولید دیاکسیدکربن، راه حلهایی برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای ارائه میدهد. در حال حاضر، قانونگذاران آمریکایی خواستار این هستند که ایالاتمتحده مانع استفاده محصولات چینی در پروژههای زیربنایی که بایدن پیشنهاد کرده است، شوند.
زو جي، رئيس بنياد انرژي چين، توصيه كرده است: “در صورت عدم اعتماد اساسی، استراتژيك و سياسي بين چين و آمريكا، اين امر قطعاً مانع از تعميق همكاری در زمينه تخصصی تغييرات اقليمی خواهد شد.”
شرایط تعمیق همکاریهای آب و هوایی
همکاری بین ایالات متحده، بزرگترین انتشاردهنده گازهای گلخانهای در طول تاریخ و چین، که امروزه آن هم یکی از بزرگترین تولیدکنندگان گازهای گلخانهای در جهان است، میتواند تلاش بیشتر کشورهای دیگر را برانگیزد. چین به تنهایی عامل انتشار 28 درصد از دیاکسیدکربن در جهان است. در مقام دوم، ایالاتمتحده 14 درصد از کل دیاکسیدکربن جهان را منتشر میکند.
وزیر امور خارجه آنتونی ج. بلینکن و دیگر مقامات آمریکایی گفتهاند که آنها آماده همکاری با دولت چین در مورد موضوعاتی مانند آب و هوا هستند. حتی در شرایطی که دولت این کشور در حال مقابله با دیگران است، از جمله سرکوبهای هنگکنگ و سین کیانگ و عملیات نظامی تهدیدآمیز علیه تایوان و در دریای چین جنوبی.
مقامات اظهار داشتهاند که چالش بین روابط، موجبات اثرگذاری روی طیف وسیعی از مسائل بین دو کشور شده است.
“چین و ایالات متحده هنوز هم با محدودیتها و دشواریهای داخلی و خارجی زیادی در زمینه همکاریهای حوزه تغییرات اقلیمی روبرو هستند. “
این گزارش افزود: “دولت ایالاتمتحده، چین را به عنوان بزرگترین رقیب استراتژیك خود میداند” و هشدار داد كه این تنشها “چالشهای اقدامات جمعی و جهانی را در زمینه آب و هوا تشدید میكند.”
حتی اگر تنشهای گستردهتر مانع همکاری نزدیک شود، گفتگوهایی مانند این هفته میتواند به دو کشور کمک کند تا حداقل برنامههای یکدیگر را درک کنند.
کلی سیمز گالاگر، استاد دانشگاه تافتس که زیر نظر رئیس جمهور باراک اوباما به عنوان مشاور ارشد در زمینه مسائل آب و هوا و چین کار میکرد، گفت: “من معتقدم که همکاری احتمالاً با توجه به تنشهای سیاسی موجود وجود ندارد. “هر دو دولت باید درک کنند که در کشور دیگری از نظر مسیر انتشار، سیاستها و برنامهها چه اتفاقی میافتد.”
جان پودستا، کهدر تهيه و تنظیم استراتژی آب و هوایی به دولت اوباما کمک میکرد، گفت که دولت بایدن علاقه دارد “کانال ارتباطی را باز نگه دارد”.
وی در گفتگوی کنفرانسی با خبرنگاران با اشاره به مسئله آب و هوا گفت: “در شرایط فعلی نیاز است تا درهای گفتگو باز بماند.”
ورود آقای کری به چین
مقامات چینی و رسانههای دولتی در مورد خبر ورود آقای کری نوشتهاند اما در مورد جزئیات آن صحبت نکردهاند. فقط به که دیدار آقای کری با زی ژنهوا، مذاکرهکننده اصلی چین در مذاکرات منجر به توافق پاریس اشاره شده است. آقای زی، بازنشسته 71 ساله، بهمنظور ازسرگیری نقش خود به عنوان فرستاده چین در زمینه تغییرات اقلیمی، امسال مجدد به سرکار فراخوانده شد.
هم او و هم آقای كری – وزیر امور خارجه سابق و همكار بایدن در مجلس سنا – از پشتیبانی بالایی از رهبرانی كه آنها را منصوب كردهاند، برخوردار هستند و آنها را به صداهای قدرتمندی در دیوان سالاری سیاسی كه باید در داخل با آنها روبرو شوند، تبدیل میکند.
تجربه و ارتباطات طولانی آقای زی ممکن است به او کمک کند تا از منظر بوروکراتیک پیچیده چین برای مسائل انرژی و تغییر آب و هوا استفاده کند.
لوری میلی ویرتا ، تحلیلگر ارشد مرکز تحقیقات در مورد انرژی و هوای پاک در هلسینکی، که از نزدیک سیاست آب و هوایی چین را دنبال میکند. “او از موقعیت بالایی برخوردار است.”
این مقام اقلیمی چین همچنین سال گذشته مسئول نظارت بر مطالعهای از دانشگاه Tsinghua بود که اظهار داشت به شکلگیری اهداف آقای شی برای دستیابی به حدالقل انتشار کربن برای چین قبل از ۲۰۶۰ کمک کرده است.
رهبران چینی در حال تهیه “برنامه عملیاتی” برای هدف آقای زی برای رسیدن به حدالقل میزان انتشار دیاکسیدکربن قبل از سال ۲۰۳۰ هستند. این طرح میتواند به چین فرصتی برای سرعت بخشیدن به فعالیتهای خود- احتمالاً تا اواسط دهه – بدهد. حتی اگر آقای زی در نهایت از یک جدول زمانی سریعتر استفاده کند، به طور کلی در مورد اینکه امتیازاتی به واشنگتن بدهد بسیار محکم است.