مصرف برق در محدوده قرمز
جدیدترین خبرهای این روزهای صنعت برق عبارتند از «ثبت رکورد تازه در مصرف برق»، «شناسایی ۲۲۶ مرکز استخراج رمزارز در طول یک هفته گذشته»، «آغاز واردات برق از ترکمنستان»، «تعیین ضوابط جدید کاری برای ادارات و صنایع»، «نامه نگاری قضایی برای برخورد با مراکز غیرمجاز استخراج رمزارزها»، «موافقت نامه صمت و نیرو برای تامین برق صنایع». مصرف برق در دومین هفته خردادماه به میزان بیسابقه ۵۸هزار مگاوات (خط قرمز) رسیده است.
عوامل رکورد مصرف برق در بهار امسال
دستاندرکاران وزارت نیرو چندین دلیل را عامل رکورد مصرف و بروز خاموشیها میدانند. از یک طرف گرمای زودرس و استفاده از وسایل سرمایشی زودتر از معمول، کاهش بارندگی و روشن شدن زودهنگام موتورهای مکنده آبهای زیرزمینی از سوی کشاورزان دو دلیل اولیه هستند. از سوی دیگر افزایش تمایل عموم برای استخراج رمزارزها و گسترش مراکز غیرمجاز نیز از دیگر عوامل است.
واردات از ترکمنستان و جبران بخشی از مصرف برق خراسان
وضعیت عدم توازن مصرف و تولید برق به قدری حاد شده که بالابردن واردات برق بهمنظور تامین نیاز کشور در دستور کار است. سخنگوی صنعت برق مصطفی رجبی مشهدی، در این مورد شروع واردات ۱۴۰مگاواتی برق از ترکمنستان را اعلام کرده است. وی اعتقاد دارد این حجم میتواند قسمتی از نیاز خراسان را تامین کند. رجبی مشهدی طی گفتگویی مجازی با خبرنگاران این خبر را داد. وی گفت که امکان واردات به میزان ۱۴۰ مگاوات از این کشور به ایران با اتصال خط انتقال برق ترکمنستان به سرخس فراهم آمده است. سخنگوی صنعت برق گفت صنعت برق تمام ظرفیت و توان خود را برای تامین برق مصرفی داخل به کار گرفته است. وی اذعان کرد: مشترکان خانگی از نقشی بسیار تاثیرگذار در کنار بهکارگیری همه پتانسیلها برای واردات و بالابردن تولید برق، برخوردار هستند. وی به هماهنگیهای انجام شده برای همکاری کشاورزان و صنایع در مشارکت با طرحهای مشوق صنعت برق اشاره کرد.
همکاری تاثیرگذار مشترکان خانگی
رجبی مشهدی در ادامه افزود: این امکان وجود دارد که تنها با بهکار بستن سه راهکار ساده مشترکان خانگی از بروز خاموشی جلوگیری کنند. وی ادامه داد: تنظیم کولرهای گازی روی ۲۵درجه و قرار دادن کولرهای آبی روی دور کند. استفاده نکردن از وسایل برقی پرمصرف در ساعات گرم روز از مهمترین راهکارها برای پایدار ماندن شبکه برق است. همچنین سخنگوی صنعت برق خبر از شناسایی ۲۲۶ مرکز غیرمجاز تولید رمزارز در طول یک هفته اخیر داد. وی ادامه داد: این مراکز با تلاشهای همکاران صنعت برق در شرکتهای توزیع و همکاری نیروهای انتظامی و امنیتی شناسایی شدند. رجبی مشهدی ادامه داد: این تعداد مراکز استخراج رمزارز برقی برابر ۶۰هزار واحد مسکونی را مصرف میکردند.
سیستم خنککننده در نیروگاهها بکارگرفته خواهد شد
همچنین رجبی مشهدی به ابلاغ وزیر نیرو مبنی بر اعمال ضریب آمادگی ۵/ ۲ برابری اشاره کرد. و خبر از امکان تولید برق به میزان ۷۱۳ مگاوات برابر با ۶ تا ۷ واحد توربین گازی توسط واحدهای نیروگاهی وجود دار
د. بنابه گزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو (پاون)، سخنگوی صنعت برق گفت: بهرهگیری از سیستمهای خنککننده هوای ورودی، فاگ و مدیا نیروگاههای حرارتی، سبب بالارفتن ۷۱۳ مگاواتی تولید برق شد.
برنامهریزی برای بهینهسازی مصرف در ادارات
طی خبری دیگر، سخنگوی صنعت برق برنامههای مدیریت مصرف را نیز اعلام کرده است. وی اظهار کرد: طبق مصوبه، در کل کشور استانداران موظف به نظارت برای رعایت سقف برق قابل تامین ابلاغی وزارت نیرو شدند. رجبی مشهدی گفت که براساس این مصوبه، استانداران باید از طریق کاهش مصرف دستگاههای اجرایی، بانکها، ادارات و نهادهای عمومی غیردولتی به مقدار ۵۰ درصد مصرف سال قبل بپردازند. این کار با روشهایی مانند تغییر ساعت ادارات، پایش مصرف بخشهای صنعتی، کشاورزی و تجاری، تعدیل روشنایی معابر و جادهها و پشتیبانی از سایر برنامههای مدیریت مصرف برق صورت خواهد گرفت. رجبی مشهدی ادامه داد: ادارات مطابق این مصوبه، موظف به تنظیم دمای محیط کاری به میزان حداقل (۲۵) درجه سانتیگراد در زمان کار و خاموشی سیستمهای سرمایش و روشنایی غیرضروری در خارج از ساعت کاری هستند. در صورت رعایت نکردن، شرکت توزیع نیروی برق دستور به قطع برق آنها خواهد داد.
شناسایی مراکز استخراج رمز ارز
وی علاوهبراین به ملزم کردن این مصوبه درمورد شناسایی مرکزهای استخراج رمز ارز اشاره کرد. و اذعان داشت: این وزارتخانه موظف به همکاری با وزارتخانههای کشور، ارتباطات و فناوری اطلاعات و اطلاعات و نیروی انتظامی است. تا اقدام لازم را نسبت به شناسایی، جمع آوری و متوقف کردن فعالیت مراکز غیرمجاز استخراج رمزارز به عمل آورد.
صنایع و ضوابط جدید
رجبی مشهدی درمورد صنایع اظهار کرد: در این مصوبه هیاتوزیران، صنایع بزرگ را موظف کرده است که از ۱۵ خرداد تا پایان مرداد ماه نسبت به کاهش مصرف برق اقدام کنند. با اخذ تدابیری مانند تغییر ساعات کار یا طرح تعطیلات و تعمیرات به کم کردن مصرف به میزان حداقل ۳هزار مگاوات شبکه سراسری از ساعت ۱۲ اقدام کنند. سخنگوی صنعت برق بیان کرد که توافقهای فیمابین وزارت نیرو و صنایع در قالب طرحهای مشوق مدیریت اوج بار همچنان ادامه دارد. وی گفت: مشمولان طرح تشویقی وزارت نیرو صنایعی هستند که مصارف خود را به ساعت ۲۱ تا ۶ صبح بدون رعایت سقف مجاز موکول کنند. رجبی مشهدی ادامه داد: براساس این مصوبه همه صنایع موظفند به تولید حداکثری از توان نیروگاهها یا مولدهای خود اقدام کنند. صنایعی مانند فولاد، پتروشیمی، کشاورزی و ادارات و شهرکهای صنعتی دارای نیروگاه، مولدهای کوچک مقیاس یا اضطراری جز ای صنایع هستند. و باید در ماههای گرم سال و تا پایان شهریورماه حداکثر تولید را داشته باشند. وزارت نفت موظف شد تا سوخت گاز مورد نیاز این نوع نیروگاه و مولدها را از ابتدای خرداد تا پایان شهریور تامین کند. برای خبرهای بیشتر اینجا را کلیک کنید.
منبع: روزنامه دنیای اقتصاد